Meditasyon, hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik esenlik için birçok faydası olduğu yayınlanan bir uygulamadır. Stresi azaltmaya, odaklanmayı iyileştirmeye ve farkındalığı artırmaya destek olabilir. Sadece, meditasyona yeni başladıysanız nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. Bu rehber, meditasyonun yararları, iyi mi meditasyon yapılacağı, değişik meditasyon türleri, yeni başlayanların meydana getirdiği yaygın yanlışlar, nerede meditasyon yapılacağı, ne çoğunlukla meditasyon yapılacağı, ne kadar vakit meditasyon yapılacağı ve muayyen gruplar için meditasyonun yararları dahil olmak suretiyle farkındalık meditasyonunun iyi mi uygulanacağı ile alakalı bilmenizde fayda olacak her şeyi elde edecektir.
Antet | Hususiyet |
---|---|
Meditasyon | Stresi azaltır |
Dikkatlilik | Odaklanmayı artırır |
Gürültü | Kaygıyı azaltır |
Stres | Uykuyu iyileştirir |
Esenlik | Ruh halini iyileştirir |
II. Meditasyonun yararları
Meditasyonun hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres ve endişe
- İyileştirilmiş ruh hali ve huzur
- Artan odaklanma ve konsantrasyon
- İyileştirilmiş uyku kalitesi
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Kalp hastalığı ve nüzul riskinin azalması
- Artan uzun yaşam
Bu faydalar, meditasyonla ilişkilendirilen birçok faydadan yalnız birkaçıdır. Meditasyonun yararları ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak, bu uygulamaya başlamanıza destek olabilecek birçok rehberli meditasyonu çevrimiçi olarak bulabilirsiniz.
III. Meditasyon iyi mi yapılır
Meditasyon, dikkatinizi odaklamanıza, rahatlamanıza ve stresi azaltmanıza destek olabilecek bir uygulamadır. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece temel adımlar aynıdır.
Ilk olarak rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun. Sırtınız dik ve ayaklarınız yere düz basacak biçimde kolay bir pozisyonda oturun. Gözlerinizi kapatın ve birkaç derin soluk alın.
Rahatladıktan sonrasında, dikkatinizi nefesinize odaklayın. Havanın akciğerlerinize girip çıkarkenki hissini ayrım edin. Ek olarak bir mantraya yahut bir görselleştirmeye odaklanmak isteyebilirsiniz.
İstediğiniz kadar meditasyona devam edin. Bitirdiğinizde gözlerinizi açın ve yavaşça ayağa kalkın. Gününüze dönmeden ilkin birkaç dakika rahatlayın ve deneyimi bütünleştirin.
IV. Değişik meditasyon türleri
Birçok değişik meditasyon türü vardır ve her birinin kendine has yararları ve zorlukları vardır. En yaygın meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Odaklanmış dikkat meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Çigong
- Yoga
Her meditasyon türünün kendine has yararları ve zorlukları vardır. Sizin için doğru olan ve uygulamaktan keyif alacağınız bir meditasyon türü bulmak önemlidir.
Meditasyona yeni başladıysanız, farkındalık meditasyonu benzer biçimde sıradan bir meditasyon türüyle adım atmak iyi bir fikirdir. Farkındalık meditasyonu, nefesinize odaklanmayı ve yargılamadan düşüncelerinizin ve hislerinizin bilincinde olmayı ihtiva eder.
Meditasyonda daha deneyimli hale geldikçe, odaklanmış dikkat meditasyonu yahut aşkın meditasyon benzer biçimde öteki meditasyon türlerini tecrübe etmek isteyebilirsiniz. Odaklanmış dikkat meditasyonu, mum alevi yahut bir mantra benzer biçimde tek bir nesneye odaklanmayı ihtiva eder. Aşkın meditasyon, kolay bir pozisyonda otururken bir mantrayı tekrarlamayı ihtiva eder.
Qigong ve yoga da rehavet ve stres atma için yararlı olabilecek meditasyon biçimleridir. Qigong nazik hareketler ve soluk egzersizleri içerirken, yoga esneme ve pozlar ihtiva eder.
Sizin için en iyi olanı bulmak için değişik meditasyon türlerini tecrübe etmek önemlidir. Meditasyon yapmanın doğru yahut yanlış bir yolu yoktur ve en mühim şey, keyif aldığınız ve rahatlamanıza ve manevi benliğinizle irtibat kurmanıza destek olan bir tatbik bulmaktır.
V. Yeni başlayanların meydana getirdiği yaygın yanlışlar
Yeni başlayanların meditasyona ilk başladıklarında icra ettikleri birkaç yaygın hata vardır. Bu yanlışlar, başlamayı yahut uzun solukta uygulamaya devam etmeyi zorlaştırabilir. İşte kaçınılması ihtiyaç duyulan en yaygın hatalardan birkaçı:
-
Oldukça uzun vakit meditasyon oluşturmaya çalışıyorum.
-
Zihninizi boşaltmaya çalışıyorsunuz.
-
Kendine karşı fazlaca sert olmak.
-
Yanlış ortamda meditasyon yapmak.
Yeni başlamış olan biriyseniz, yavaşça başlamanız ve her gün meditasyon yapmış olduğunuz süreyi kademeli olarak artırmanız önemlidir. Ek olarak, zihninizi tamamen temizlemeniz gerektiği beklentisini bırakmanız da önemlidir. Bunun yerine, yalnız anda olmaya ve nefesinizin bilincinde olmaya odaklanın. Ve en son, kendinize karşı nazik olun ve muhteşem olmayı beklemeyin. Hepimiz ilk başladığında hata yapar. Mühim olan, ergonomik oluşturmaya idame etmek ve hatalarınızdan ders çıkarmaktır.
VI. Nerede meditasyon yapılır?
Meditasyon yapabileceğiniz birçok değişik yer vardır. Birtakım insanoğlu park yahut orman benzer biçimde sessiz, ıssız bir yerde meditasyon yapmayı tercih eder. Ötekiler yoga stüdyosu yahut meditasyon merkezi benzer biçimde daha yapılandırılmış bir ortamda meditasyon yapmayı tercih eder. Netice olarak, meditasyon yapmak için en iyi yer kendinizi en kolay ve gevşemiş hissettiğiniz yerdir.
Meditasyona yeni başladıysanız, sessiz ve ıssız bir yerde meditasyon yaparak başlamanız yararlı olabilir. Bu, gürültü yahut öteki insanoğlu tarafınca dikkatinizin dağılmadan nefesinize ve düşüncelerinize odaklanmanıza destek olacaktır. Meditasyona daha kolay alıştığınızda, işte, arabanızda yahut sırada beklerken benzer biçimde başka yerlerde meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
Meditasyon yapacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım ipuçları:
- Dikkat dağıtacak şeylerden uzak, sessiz bir yer seçin.
- Kendinizi kolay ve rahat hissettiğiniz bir yer seçin.
- Sıcaklığın kolay olduğu için güvenli olun.
- Şayet meditasyona yeni başladıysanız, bir sandalyede oturarak başlamanız yararlı olabilir.
- Meditasyona alıştıkça, yerde oturmayı yahut bacaklarınızı çaprazlama pozisyonunda durmayı deneyebilirsiniz.
VII. Ne çoğunlukla meditasyon yapılmalı?
Ne çoğunlukla meditasyon yapılacağı sorusuna tek bir yanıt yoktur. İdeal sıklık, bireysel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlı olarak değişecektir. Sadece bir çok uzman, haftada 3-4 kere, günde minimum 20 dakika meditasyon yapmanın yararlı olduğu hikayesinde hemfikirdir.
Meditasyona yeni başladıysanız, yavaş başlamanız ve her gün meditasyon yapmış olduğunuz süreyi kademeli olarak artırmanız önemlidir. 5 yahut 10 dakika benzer biçimde daha kısa sürelerde meditasyon yapmayı ve zaman içinde meditasyon seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak artırmayı yararlı bulabilirsiniz.
Ek olarak sizin için en müsait olan günün bir saatini bulmak da önemlidir. Birtakım insanoğlu sabah meditasyon yapmayı daha rahat bulurken, ötekiler akşam meditasyon yapmayı tercih eder. En mühim şey, rahatlayıp meditasyon pratiğinize odaklanabileceğiniz bir vakit bulmaktır.
Tertipli bir meditasyon pratiğine bağlı kalmakta zorlanıyorsanız, kendinizi motive tutmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Yararlı bir ipucu, bir meditasyon partneri yahut grubu bulmaktır. Sizi destekleyecek ve cesaretlendirecek birinin olması büyük bir ayrım yaratabilir.
Bir öteki yararlı ipucu da meditasyonu günlük rutininizin bir parçası haline getirmektir. Bu, her gün meditasyon yapmak için muayyen bir vakit ayırmak yahut yalnız birkaç dakikalık boş zamanınız olduğunda meditasyon yapmak anlamına gelebilir.
Meditasyon yaşam boyu devam eden bir uygulamadır. Ne kadar fazlaca meditasyon yapmış olursanız o denli fazlaca yararını görürsünüz. Bundan dolayı neticeleri derhal görmezseniz pes etmeyin. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin ve nihayetinde ödüllerini toplayacaksınız.
Ne kadar vakit meditasyon yapılmalı
Ne kadar vakit meditasyon yapılacağı sorusuna tek bir yanıt yoktur. Her fert için ülkü vakit, şahsi gereksinimlerine ve tercihlerine bağlı olarak değişecektir. Birtakım insanoğlu her gün yalnızca birkaç dakika meditasyon yapmaları icap ettiğini görebilirken, ötekiler daha uzun vakit meditasyon yapmanın kendilerine yarar sağladığını görebilir.
Değişik vakit uzunluklarını deneyip sizin için en iyi olanı bulmak önemlidir. Meditasyona yeni başladıysanız, daha kısa seanslarla başlamanız ve pratikte daha kolay hale geldikçe vakit uzunluğunu kademeli olarak artırmanız iyi bir fikirdir.
İşte meditasyonun ne kadar süreceği hikayesinde birtakım genel kurallar:
- Yeni başlayanlar 5-10 dakikalık seanslarla başlamalı.
- Orta ölçüde meditasyon yapanlar seans sürelerini kademeli olarak 20-30 dakikaya çıkarabilirler.
- İleri düzeyde meditasyon yapanlar, 45 dakikadan bir saate kadar benzer biçimde daha uzun süreler süresince meditasyon yapmanın kendilerine yarar sağladığını görebilirler.
Vücudunuzu ve zihninizi dinlemek ve meditasyon seanslarınızın uzunluğunu gerektiği benzer biçimde ayarlamak da önemlidir. Bir meditasyon seansı esnasında bitkin yahut huzursuz hissetmeye başlarsanız, seansı kısaltmanız yahut ara vermeniz problem olmaz.
Mühim olan, meditasyonun faydalarını deneyimlemenize imkan sağlayacak bir vakit dilimi bulmanızdır.
IX. Muayyen gruplar için meditasyonun yararları
Meditasyonun her yaştan, geçmişten ve hayat tarzından insan için muhtelif yararları olduğu gösterilmiştir. Sadece meditasyondan daha çok yarar görebilecek birtakım muayyen gruplar vardır. Bu gruplar şunlardır:
- Kronik ağrısı olan kişiler: Meditasyon, kronik ağrısı olan kişilerin semptomlarını yönetmelerine ve hayat kalitelerini iyileştirmelerine destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Ağrı Sekiz hafta süresince meditasyon meydana getiren kişilerin ağrı yoğunluğunda, ağrıya bağlı rahatsızlıklarda ve negatif ruh hallerinde mühim bir azalma yaşandığı bulunmuş oldu.
- Endişe bozukluğu olan kişiler: Meditasyon, kaygılı kişilerin semptomlarını azaltmalarına ve genel refahlarını iyileştirmelerine destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama JAMA İç Rahatsızlıkları Sekiz hafta süresince meditasyon meydana getiren kişilerin kaygı, sinirlilik ve gerginlik benzer biçimde endişe semptomlarında mühim bir azalma yaşandığı bulunmuş oldu.
- Depresyonu olan kişiler: Meditasyon, depresyonu olan kişilerin ruh hallerini iyileştirmelerine ve semptomlarını azaltmalarına destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Psikoterapi ve Psikosomatik Sekiz hafta süresince meditasyon meydana getiren kişilerin keder, umutsuzluk ve değersizlik benzer biçimde depresyon semptomlarında mühim bir azalma yaşandığı bulunmuş oldu.
- Stresli insanoğlu: Meditasyon, stres yaşayan kişilerin semptomlarını yönetmelerine ve genel refahlarını iyileştirmelerine destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Dikkatlilik Sekiz hafta süresince meditasyon meydana getiren kişilerin stres seviyelerinde mühim bir azalma, uyku kalitelerinde ve ruh hallerinde iyileşmeler yaşandığı bulunmuş oldu.
- Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olan kişiler: Meditasyon, PTSD’li kişilerin semptomlarını yönetmelerine ve genel refahlarını iyileştirmelerine destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Klinik Psikiyatri Dergisi Sekiz hafta süresince meditasyon meydana getiren kişilerin kabuslar, ani anılar ve kaçınma benzer biçimde PTSD semptomlarında mühim bir azalma yaşamış olduğu bulunmuş oldu.
Meditasyonun bu hastalıkların hiçbirinin tedavisi olmadığını belirtmek önemlidir. Sadece, insanların semptomlarını yönetmelerine ve hayat kalitelerini iyileştirmelerine destek olabilecek yararlı bir tamamlayıcı terapi olabilir.
S: Meditasyon nelerdir?
A: Meditasyon, dikkatinizi ve farkındalığınızı odaklamanıza destek olan bir uygulamadır. Muhtelif şekillerde yapılabilir, sadece gaye zihni sakinleştirmek ve sakinlik ve rehavet hissi yaratmaktır.
S: Meditasyonun yararları nedir?
A: Meditasyonun stresi azaltma, odaklanmayı iyileştirme ve ruh halini yükseltme benzer biçimde bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Ek olarak uykuyu iyileştirmeye, ağrıyı azaltmaya ve yaratıcılığı artırmaya destek olabilir.
S: Meditasyona iyi mi başlayabilirim?
A: Meditasyona başlamanın birçok değişik yolu vardır. Rehberli meditasyonları çevrimiçi yahut kitaplarda bulabilirsiniz yahut yalnız kolay bir pozisyonda oturup nefesinize odaklanabilirsiniz. Mühim olan sizin için işe yarayan bir metot bulmak ve tertipli olarak ergonomik yapmaktır.
0 Yorum