- Homegrown Cooking’e doğru
- Evde Yiyecek Pişirmenin Yararları
- Evde Yiyecek Pişirmeye Iyi mi Başlanır
- II. Evde Pişirmenin Yararları
- III. Evde Yiyecek Pişirmeye Iyi mi Başlanır
- IV. Ev Bahçenizde Ne Yetiştirmelisiniz?
- 5. Ev Bahçenize Iyi mi Bakmalısınız?
- VI. Evde Yetiştirdiğiniz Ürünleri Hasat Etme ve Depolama
- VII. Yöresel Ürünlerle Yiyecek Pişirme
- Yerli Ürünleri Korumak
- IX. Kendi Yetiştirdiğiniz Ürünleri Paylaşmak
- Homegrown Cooking’e doğru
- Evde Yemek Pişirmenin Faydaları
- Evde Yemek Pişirmeye Nasıl Başlanır
- Ev Bahçenizde Ne Yetiştirmelisiniz
- Ev Bahçenize Nasıl Bakmalısınız?
- Evde Yetiştirdiğiniz Ürünleri Hasat Etme ve Depolama
- Evde Yetiştirilen Ürünlerle Yemek Pişirme
- Yerli Ürünleri Korumak
- Evde Yetiştirdiğiniz Ürünleri Paylaşın
- Sorular ve Cevapları
Homegrown Cooking’e doğru
Evde yiyecek pişirme, kendi yemeğinizi yetiştirme ve pişirme uygulamasıdır. Daha sıhhatli beslenmenin, para biriktirmenin ve doğayla irtibat kurmanın ödüllendirici ve leziz bir yolu olabilir.
Evde yiyecek pişirmenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Yiyeceklerinizin standardını denetim edebilirsiniz. Kendi yiyeceklerinizi yetiştirdiğinizde, içerisine ne girdiğini tam olarak bilirsiniz ve taze ve sıhhatli olduğu için güvenli olabilirsiniz.
- Paradan tutum edebilirsiniz. Kendi yemeğinizi yetiştirmek, onu mağazadan satın almaktan fazlaca daha ucuz olabilir.
- Çevresel etkinizi azaltabilirsiniz. Evde yetiştirilen yemekler, nakliyat ve paketleme ihtiyacını azaltarak karbon ayak izinizi azaltmanıza destek olabilir.
- Doğayla irtibat kurabilirsiniz. Kendi yemeğinizi yetiştirmek dışarı çıkıp tabiat ananın tadını çıkarmanın mükemmel bir yolu olabilir.
Evde Yiyecek Pişirmenin Yararları
Evde yiyecek pişirmenin yararları şunlardır:
- Daha sıhhatli yiyecekler. Evde yetiştirilen yiyecekler çoğu zaman mağazadan satın alınan yemeklerden daha taze ve daha besleyicidir. Bunun sebebi, uzun vakit toplanmaması yahut işlenmemesi ve fazlaca fazla kimyasala maruz kalmamasıdır.
- Daha çok lezzet. Evde yetiştirilen yiyecekler, gıda açısından varlıklı topraklarda yetiştirildiği ve en olgun halinde toplandığı için mağazadan satın alınan yemeklerden daha çok lezzete haizdir.
- Daha ucuz. Evde yetiştirilen yiyecekler, bilhassa kendi sebzelerinizi ve otlarınızı yetiştiriyorsanız, mağazadan satın alınan yemeklerden fazlaca daha ucuz olabilir.
- Daha çok denetim. Kendi yemeğinizi yetiştirdiğinizde, nitelik, lezzet ve maliyet üstünde daha çok kontrole haiz olmuş olursunuz. Ek olarak, mağazalarda devamlı bulunmayan doğal yemek yetiştirmeyi de seçebilirsiniz.
- Daha tatminkar. Kendi yemeğinizi yetiştirmek ve pişirmek fazlaca tatminkar bir edinim olabilir. Doğayla irtibat kurmanın ve yemeğinizin nereden geldiği hakkındaki daha çok şey öğrenmenin mükemmel bir yoludur.
Evde Yiyecek Pişirmeye Iyi mi Başlanır
Evde yiyecek pişirmeye adım atmak istiyorsanız evvela yapmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
- Ne yetiştirmek istediğinize karar verin. İlk adım bahçenizde ne yetiştirmek istediğinize karar vermektir. Bu, ikliminize, alanınıza ve şahsi tercihlerinize bağlı olacaktır.
- Bahçenizi planlayın. Ne yetiştirmek istediğinizi öğrendikten sonrasında bahçenizi planlamanız icap eder. Bu, mahsullerinizi nereye ekeceğinize, ne kadar alana ihtiyacınız olduğuna ve ne tür toprağa ihtiyacınız olduğuna karar vermeyi ihtiva eder.
- Toprağınızı hazırlayın. Bir sonraki adım toprağınızı hazırlamaktır. Buna toprağı sürmek, kompost yahut gübre eklemek ve toprak pH’ını kontrol etmek dahildir.
- Tohumlarınızı yahut fidelerinizi ekin. Toprağınız hazır olduğunda tohumlarınızı yahut fidelerinizi ekmeye başlayabilirsiniz.
- Bitkilerinizi sulayın ve onlara bakım yapın. Bitkilerinizin muntazam bir halde büyümeleri için suya, güneş ışığına ve besinlere gereksinimleri vardır. Bitkilerinizi tertipli olarak suladığınızdan ve gerektiğinde gübrelediğinizden güvenli olun.
- Mahsullerinizi hasat edin. Mahsulleriniz olgunlaştığında, onları hasat edebilir ve taze olarak yiyebilir yahut yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Antet | Yanıt |
---|---|
Yerli Gastronomi | Yerli gastronomi, kendi yemeğinizi evde yetiştirme ve pişirme uygulamasıdır. Para biriktirmenin, daha sıhhatli beslenmenin ve daha taze, leziz yemeklere ulaşmanın mükemmel bir yoludur. |
Mutfak Lezzetleri | Evde yiyecek pişirmek fazlaca keyifli olabilir ve birtakım mükemmel mutfak lezzetleri üretebilir. Kendi yemeğinizi yetiştirdiğinizde, malzemelerin standardını denetim edebilir ve bu da daha leziz ve besleyici yiyeceklere yol açabilir. |
Besin Yetiştirmek | Yemek yetiştirmek ödüllendirici bir edinim olabilir. Doğayla irtibat kurmanın ve yiyeceklerinizin nereden geldiği hakkındaki daha çok şey öğrenmenin mükemmel bir yoludur. |
Evde Yetiştirilen Sebzeler | Kendi sebzelerinizi yetiştirmek, taze ve sıhhatli mamüller elde etmenin mükemmel bir yoludur. Evde yetiştirilen sebzeler ek olarak mağazadan satın alınan sebzelerden daha leziz ve besleyicidir. |
Taze Mamüller | Taze mamüller, evde yetiştirilen yemeklerin en iyi yanlarından biridir. Kendi yemeğinizi yetiştirdiğinizde, bütün mevsim süresince taze, leziz mamüllerin tadını çıkarabilirsiniz. |
II. Evde Pişirmenin Yararları
Evde yiyecek pişirmenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Daha taze, daha sıhhatli yiyecekler
- Kullanılan malzemeler üstünde daha çok denetim
- Azaltılmış maliyetler
- Artan kıvanç
- Çevresel faydalar
Bu kısımda bu faydaların her birini daha ayrıntılı olarak ele alacağız.
III. Evde Yiyecek Pişirmeye Iyi mi Başlanır
Evde yiyecek pişirmek, para biriktirmenin, daha sıhhatli beslenmenin ve toplumunuza daha çok dahil olmanın mükemmel bir yoludur. Evde yiyecek pişirmeye yeni başladıysanız, başlamanız için birkaç ipucu:
-
Adım atmak için birkaç rahat yetiştirilebilir sebze seçin. Yeni başlayanlar için iyi seçenekler içinde domates, biber, salatalık ve marul bulunur.
-
Bahçenizi dikmek için bahçenizde yahut verandada güneşli bir yer bulun. Fazlaca fazla alanınız yoksa sebzelerinizi saksılarda yahut kaplarda da üretebilirsiniz.
-
Bitkilerinizin kuvvetli ve sıhhatli büyümesine destek olmak için kaliteli toprak ve kompost kullanın.
-
Bitkilerinizi tertipli olarak, bilhassa kurak dönemlerde sulayın.
-
Bitkilerinizi paket üstündeki talimatlara gore gübreleyin.
-
Zararlılar ve hastalıklar ev bahçıvanları için yaygın bir sorundur, sadece kimyasal madde kullanmadan bu tarz şeyleri denetim etmenin birçok organik yolu vardır.
Birazcık çabayla, kendi leziz ve besleyici ev yapımı sebzelerinizi üretebilirsiniz. Bu halde ne bekliyorsunuz? Bugün başlayın!
IV. Ev Bahçenizde Ne Yetiştirmelisiniz?
Ev bahçenizde ne yetiştireceğinizi planlarken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır.
Evvela bölgenizdeki iklimi göz önünde bulundurun. Birtakım sebzeler ve meyveler muayyen iklimlerde öbürlerinden daha iyi yetişir. Mesela, domatesler ve biberler sıcak iklimlerde iyi yetişirken, brokoli ve marul daha soğuk iklimlerde daha iyi yetişir.
İkinci olarak, haiz olduğunuz alanın miktarını göz önünde bulundurun. Minik bir bahçeniz var ise, kompakt ve fazlaca fazla alan gerektirmeyen sebze ve meyveleri kura çekmek isteyebilirsiniz.
Üçüncüsü, yetenek seviyenizi göz önünde bulundurun. Bahçecilikte yeniyseniz, yetiştirilmesi rahat sebze ve meyveleri kura çekmek isteyebilirsiniz.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bahçenizi planlamaya başlayabilirsiniz. İşte ev bahçelerinde yetiştirebileceğiniz birtakım popüler sebzeler ve meyveler:
- Domatesler
- Biberler
- Salatalıklar
- Kabak
- Fasulye
- Havuçlar
- Marul
- Patatesler
- Meyveler
- Elmalar
Bunlar ev bahçenizde yetiştirebileceğiniz birçok sebze ve meyveden yalnız birkaçı. Birazcık planlama ve çabayla, bütün sürem süresince taze, evde yetiştirilmiş mamüllerin tadını çıkarabilirsiniz.
5. Ev Bahçenize Iyi mi Bakmalısınız?
Ev bahçenize bakmak, verimli bir hasat elde etmenizi sağlamak için eğer olmazsa olmazdır. Bahçenizi sıhhatli ve gelişen tutmanıza destek olacak birkaç ipucu:
-
Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Bitkilerinizin gereksinim duyduğu su miktarı, yetiştirdiğiniz nebat türüne, hava durumuna ve toprak koşullarına bağlı olarak değişecektir.
-
Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Bitkilerinizi gübrelemek onların kuvvetli ve sıhhatli büyümelerine destek olacaktır.
-
Zararlıları ve rahatsızlıkları deneyin. Zararlılar ve hastalıklar bitkilerinize zarar verebilir ve hasadınızı azaltabilir.
-
Bahçenizi tertipli olarak otlayın. Otlar bitkilerinizle su, gıda ve güneş ışığı için rekabet eder.
-
Bahçenizi malçlayın. Malç, toprağın nemini korumaya, yabani otları bastırmaya ve bitkilerinizi dondan korumaya destek sağlar.
Bu ipuçlarını takip ederek ev bahçenizin sıhhatli ve bereketli olmasını sağlayabilirsiniz.
VI. Evde Yetiştirdiğiniz Ürünleri Hasat Etme ve Depolama
Kendi yetiştirdiğiniz ürünleri hasat etmek ödüllendirici bir deneyimdir, sadece gıdanızın standardını korumak için bunu doğru biçimde yapmak önemlidir. Ürünlerinizi en iyi biçimde hasat etmek için birkaç ipucu:
Hasat tarihi: Ürünlerinizi hasat etmek için en iyi süre, mahsulün türüne bağlı olarak değişecektir. Domates ve biber benzer biçimde birtakım mahsuller tamamen olgunlaştıklarında hasat edilmek için en iyisidir, yapraklı yeşillikler benzer biçimde ötekiler ise genç ve yumuşak olduklarında hasat edilmek için en iyisidir.
Hasat yöntemi: Ürünlerinizi hasat etmek için kullandığınız metot, mahsulün türüne gore de değişecektir. Mesela, domatesleri hasat etmek için keskin bir bıçak kullanabilir yahut yapraklı yeşillikleri sapından koparabilirsiniz.
Depolama: Ürünlerinizi hasat ettikten sonrasında, standardını korumak için müsait biçimde depolamak önemlidir. Bir çok meyve ve sebze buzdolabında saklanabilir, sadece domates ve avokado benzer biçimde bazıları oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Evde yetiştirdiğiniz ürünleri hasat etmek ve saklamak için birkaç ek ipucu:
* Ürünlerinizi saklamadan ilkin iyice sudan geçirin.
* Ürünlerinizi saklamadan ilkin iyice kurutun.
* Ürünlerinizi serin ve karanlık bir yerde saklayın.
* Ürünlerinizi yoğun kokulu yiyeceklerin yakınında saklamaktan kaçının.
* Ürünlerinizi, en eski ürünleri ilkin kullanacak biçimde döndürün.
Bu ipuçlarını takip ederek, evde yetiştirdiğiniz ürünleri aylarca en iyi biçimde tüketebilirsiniz.
VII. Yöresel Ürünlerle Yiyecek Pişirme
Evde yetiştirilen mamüller taze, leziz ve besleyicidir. Ek olarak paradan tutum etmenin ve çevresel etkinizi azaltmanın mükemmel bir yoludur. Evde yetiştirilen ürünlerle yiyecek pişirdiğinizde, mevsimin en taze lezzetlerinin tadını çıkarabilir ve aileniz için leziz, sıhhatli yemekler yaratabilirsiniz.
İşte evde yetiştirdiğiniz ürünlerle yiyecek pişirmek için birkaç ipucu:
- Mevsiminde yetiştirilmiş ürünleri kullanın. Bu, ürünün en iyi lezzet ve gıda değerine haiz olacağı zamandır.
- Evde yetiştirdiğiniz ürünleri dikkatli bir halde tutun. Çürümesini yahut hasar görmesini önlemek için kullanmadan ilkin ürünleri nazikçe sudan geçirin ve kurutun.
- Evde yetiştirdiğiniz ürünleri süratli bir halde pişirin. Bu, ürünün lezzetini ve gıda değerlerini korumaya destek olacaktır.
- Evde yetiştirdiğiniz ürünleri otlar, baharatlar ve öteki leziz malzemelerle tatlandırın. Bu, ürünün organik lezzetlerini artırmaya destek olacaktır.
İşte evde yetiştirdiğiniz ürünleri kullanarak deneyebileceğiniz birkaç tanım:
- Taze fesleğen ve mozzarella peynirli yaz domates salatası
- Sarımsak ve otlarla kavrulmuş yaz sebzeleri
- Taze domates, biber ve soğanla ev yapımı salsa
- Bal ve nane ile taze meyve salatası
Birazcık yaratıcılıkla, aileniz için leziz ve besleyici yemekler yaratmak için evde yetiştirdiğiniz ürünleri kullanabilirsiniz. Öyleyse bahçeye çıkın ve bugün evde yetiştirdiğiniz ürünleri hasat etmeye başlayın!
Yerli Ürünleri Korumak
Evde yetiştirilen ürünleri korumak, taze meyve ve sebzelerinizin raf ömrünü uzatmanın mükemmel bir yoludur. Yemekleri korumak için birçok değişik yol vardır ve her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. En popüler yöntemlerden bazıları konserveleme, dondurma, kurutma ve turşulamadır.
Konserveleme, meyve ve sebzeler benzer biçimde yüksek asitli yemekleri korumak için mükemmel bir yoldur. İşlem, yemekleri herhangi bir zararı dokunan bakteriyi öldürecek kadar yüksek bir sıcaklığa ulaşana kadar sterilize edilmiş bir kavanozda ısıtmayı ihtiva eder. Yemek konserve edildikten sonrasında bir yıla kadar saklanabilir.
Dondurma, yemekleri saklamanın bir öteki popüler yöntemidir. Bu metot, çilek, bezelye ve mısır benzer biçimde asit payı yüksek olmayan meyve ve sebzeler için en iyisidir. Yemekleri dondurmak, basitçe 0 aşama Fahrenheit yahut daha düşük bir sıcaklıkta bir dondurucuda saklamak anlama gelir. Dondurulmuş yiyecekler bir yıla kadar saklanabilir.
Kurutma, elma, armut ve domates benzer biçimde yüksek su içeriğine haiz meyve ve sebzeleri korumak için mükemmel bir yoldur. İşlem, gıdadan suyu, ya kurutma yahut hava kurutma yöntemiyle çıkarmayı ihtiva eder. Kurutulmuş gıdalar bir yıla kadar saklanabilir.
Turşu yapmak, salatalık, biber ve soğan benzer biçimde sebzeleri muhafaza etmenin mükemmel bir yoludur. İşlem, yiyeceklerin sirke solüsyonunda bekletilmesini ihtiva eder. Turşu yapılma yiyecekler bir yıla kadar saklanabilir.
Evde yetiştirilen ürünleri saklarken, gıdanın yenmesi için emin olduğu için güvenli olmak için doğru adımları takip etmek önemlidir. Pak, dezenfekte edilmiş kaplar ve mutfak eşyaları kullandığınızdan ve her gizleme yöntemi için talimatları dikkatlice uyguladığınızdan güvenli olun.
IX. Kendi Yetiştirdiğiniz Ürünleri Paylaşmak
Kendi yetiştirdiğiniz ürünleri paylaşmak, toplumunuzla irtibat kurmanın ve gereksinim sahiplerine taze, sıhhatli yemek ulaştırmanın mükemmel bir yoludur. Ürünlerinizi paylaşmanın birçok yolu vardır; arkadaşlarınıza ve komşularınıza vermekten mahalli besin bankalarına yahut aşevlerine bağışlamaya kadar.
Evde yetiştirdiğiniz ürünleri paylaşmak için birkaç ipucu:
- Bahçeniz hakkındaki arkadaşlarınız, aileniz ve komşularınızla konuşarak başlayın. Onlara ne yetiştirdiğinizi ve ne süre toplanmaya hazır bulunduğunu bildirin.
- Ürünlerinizi, taze meyve ve sebzelere erişimi olmayan topluluğunuzdaki insanlarla paylaşmayı öneri edin. Bu, besin çöllerinde yaşayan yahut geçim sıkıntısı çeken kişiler olabilir.
- Ürünlerinizi mahalli besin bankalarına yahut aşevlerine bağışlayın. Bu, açlıkla yüz yüze kalan gereksinim sahiplerine yardım etmenin mükemmel bir yoludur.
- Toplum bahçe projelerine katılın. Bu, komşularınızla irtibat kurmanın ve bahçecilik hakkındaki informasyon edinmenin yanı sıra topluluğunuzu iyileştirmeye destek olmanın mükemmel bir yoludur.
Kendi yetiştirdiğiniz ürünleri paylaşmak, toplumunuza geri vermenin ve başkalarına yardım etmenin ödüllendirici bir yoludur. Ek olarak, en fazlaca gereksinim duyanlara taze, sıhhatli yemek ulaştırmanın da mükemmel bir yoludur.
S: Evde yiyecek pişirmenin yararları nedir?
A: Evde yiyecek pişirmenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Daha taze, daha sıhhatli yiyecekler
- Kullanılan malzemeler üstünde daha çok denetim
- Daha azca atık
- Başarı duygusu
S: Evde yiyecek pişirmeye iyi mi başlayabilirim?
A: Evde yiyecek pişirmeye adım atmak için birkaç ipucu:
- Minik başlayın. Her şeyi aynı anda yetiştirmeye çabalamayın. Adım atmak için birkaç rahat yetiştirilebilir ürün seçin.
- Bahçeniz için bahçenizde yahut verandada güneşli bir yer bulun.
- Bitkileriniz için en iyi olan değişik toprak ve gübre türlerini öğrenin.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın ve gerektiğinde gübreleyin.
S: Evde yiyecek pişirirken insanların meydana getirdiği yaygın yanlışlar nedir?
A: İnsanların evde yiyecek pişirirken meydana getirdiği yaygın hatalardan birkaçı şunlardır:
- Fazlaca fazla yemek yetiştirmeye çalışmak.
- Sezona yeterince erken başlanmıyor.
- Bitkilerini yeterince sulamamak.
- Bitkilerini yeterince gübrelememek.
0 Yorum